Saturday, August 29, 2009

"ISU HUKUMAN SEBAT KE ATAS ORANG ISLAM YANG MINUM ARAK”

Isu hukuman sebat kepada pesalah minum arak telah menarik perhatian pelbagai pihak untuk memberikan pandangan dan komen masing-masing. Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar. Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w. Apabila asasnya adalah nas, maka ianya adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya kerana ianya berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 – 80 rotan jumlahnya. Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat. Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak. Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi. Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam. Ianya memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan. Oleh yang demikian, kita meminta supaya pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan itu sehingga memberi gambaran salah mengikut syariat Islam. Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam. Haramnya arak adalah tidak mengira tempat – samada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri.Menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya – adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi !

Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

sumber : http://presiden.pas.org.my/

1 comment:

 1. Salam,

  Ya ya..setuju!

  Hapuskan PUNCA dulu..

  Can you imagine, pada tahun 1834 (lebih kurang), presiden USA Abraham Lincoln pening tengok rakyatnya duk minum arak sampai mabuk-mabuk hingga segala kerja pun jadi tak bagus; maka, seterusnya, dia mengemukakan cadangan untuk mengharamkan arak.

  Berjuta-juta belanja untuk cetak poster dan sebagainya untuk menjayakan kempen itu...

  Pastinya ada kumpulan yang menentang; dan seperti biasa kerajaan mestilah akan tangkap mereka yang menentang ini..

  Tapi, selepas itu, tak berjaya pun kempen ini... lagi teruk ada lah...

  penjualan arak makin berleluasa dan makin ramai yang minum arak... setelah 14 tahun berlalu, maka kerajaan akhirnya menarik balik undang-undang pengharaman arak...

  Tapi, apa yang berlaku, apabila ayat al-Quran tentang pengharaman arak diturunkan?

  Arak yang juga ibarat minuman air teh tarik bagi masyarakat org arab (kalau aku kopi lah)... hmm... dengan serta-merta mereka yang sedang minum arak berhenti minum arak, yang dah telan pun dengan sedaya upaya nak muntahkan balik...

  Hanya dengan 3 ayat Qur'an berkaitan dengan arak yang turun secara peringkat demi peringkat, maka akhirnya mereka terus benci untuk minum arak... mereka berhenti kerana Allah suruh... (masa itu mereka pun tak terfikir panjang nak berhenti minum arak sebab untuk jaga kesihatan atau etc...huh... mereka terus berhenti tanpa sedikit ragupun...)

  Allah berfirman dalam sebuah hadis Qudsi:

  Kelak pada hari Qiamat akan didatangkan buku (buku amalan) lalu dihadapkan kepada Allah. (Pada waktu itu), Allah berfirman:

  "buangkanlah ini semuanya."

  malaikat berkata:

  "demi kekuasaan Engkau, kami tidak melihat di dalamnya melainkan yang baik-baik saja."

  Selanjutanya Allah berfirman:

  "sesungguhnya isinya ini dilakukan BUKAN kerana Aku, dan Aku sesungguhnya tidak akan menerima kecuali apa-apa yang dilaksanakan kerana mencari keredhaanKu..

  "Dan orang-orang yang kafir berkata: Mengapa tidak diturunkan al-Quran itu kepada Muhammad semuanya sekali (dengan sekali gus)? Al-Quran diturunkan dengan cara (beransur-ansur) itu kerana Kami hendak menetapkan hatimu (wahai Muhammad) dengannya dan Kami nyatakan bacaannya kepadamu dengan teratur satu per satu."

  (surah al-Furqan, 25:32)

  thanks!
  salam

  ReplyDelete