Thursday, July 29, 2010

RESIPI TRIFFLE

Bismillah....

Saya sedang mencari resepi untuk pencuci mulut untuk jamuan tidak lama lagi... dan terjumpa blog yang menarik RESIPI IBU. Cuma, saya perlukan orang untuk membantu membuatnya.. Ada yang sudi tolong??? Senang sahaja nie, cuma nk kena rajin...

TRIFFLE

Bahan-bahannya

Sponge cake (potong ikut suka)
1 peket agar² (perasa ikut suka)
1 tin mixed fruit
Whipped cream
1 cawan custard
4 cawan air
2 sudu besar gula pasir

caranya

Untuk Custard

  • Campurkan tepung custard dan air.
  • Masak atas api perlahan²
  • Masukkan gula
  • Masak sehigga custard agak pekat

Untuk Agar-agar

  • Campurkan sepeket agar² dengan air yg panas.
  • Susun kek yg dah dipotong dalam mangkuk
  • renjiskan sedikit dengan air buah dalam tin
  • Tuangkan custard yang dah siap dimasak atas kek (ikut selera nak berapa banyak)
  • Bila custard dah hampir set, tuang agar² di atas custard
  • Last sekali, pancitkan whipped cream atas agar²
  • Kemudian, sumbat dalam peti sejuk.
Pencuci mulut yang saya kira menarik dan sedap kerana merangkumi puding + agar-agar + kek + buah....

7 comments:

  1. salam...nak salin resepi ya...nak cuba buat...terima kasih di atas perkongsian...

    ReplyDelete
  2. hai zati nk wat jamuan apa pulak ni? ana nk je tolong tapi jauh sgt la nk kena p sg petani pulak

    ReplyDelete
  3. fariza : just simple acting..copy and paste.. hehe

    naimah : jamuan utk "org2 yg berjaya" ler naimah... hehe// jgn pikir jamuan lain2 ya... nnt raya mai umah tau... mcm biasa.. hehe

    ReplyDelete
  4. kirenye..... kek sponge tu dipotong kecik2 la?

    custard tu pula tidak dibiarkan sejuk la b4 tuang? adakah agar2 pon sama?

    hurm..... saya imagine berlaku sesuatu yg buruk... huk3

    ReplyDelete
  5. hamzah2....

    kek tu potong kecil2 ikot acuan yg kamu ada..
    then letak buah2 yg kamu suka...
    kena basahkan skit kek dengan air dari nata de coco...
    then, masukkan custard... biar custart beku dalam acuan..

    pastu masukkan agar2 dan sejukkan...

    but, mama akak buat dia masak agar2 skali dengan tepung custart... senang cerita!
    but nk sedap kena tambah susu cair...
    then sedikit garam utk bg rasa ber"lemak"
    kalau nk tambah gula pun ok

    ReplyDelete
  6. garam untuk pancing rasa kak zati.... hu4...
    hurm... kena buat kek span dulu la macam ni...hu4...

    Kalau ada peluang, hamzah cuba buat ye....
    (cuti tanpa diganggu).. hu3

    ReplyDelete
  7. kek span beli ja kt kedai.. jimat masa

    ReplyDelete